Висшето училище по телекомуникации и пощи е сред номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2017 г.

1nagradi

Висшето училище по телекомуникации и пощи е сред номинираните в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2017 г.
Висшето училище по телекомуникации и пощи е сред номинираните участници в категорията „Образователна награда“ в конкурса на БАЙТ за 2017 г. Целта на наградите да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през годината за развитието на информационните и комуникационни технологии.

В категорията „Образователна награда“ са подадени общо 24 кандидатури. Победителите в категориите ще бъдат обявени на официална церемония, която ще се проведе на 27 февруари 2018 г.

utp-logo

 

Връзката образование – бизнес е в основата на номинацията на Висшето училище по телекомуникации и пощи.
Проблемът с недостига на кадри за ИТ индустрията съществува не само в България, но и в международен план. Образователната система е консервативна и тромава и не може да отговори на нуждите на компаниите. Това е причина за появата на множество академии и образователни инициативи извън рамките на държавното образование. Именно в съвместните усилия на образованието и бизнеса виждаме решението на проблема. Конкретните мерки, които Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) е предприело са:
През 2015 г. стартира първата съвместна програма за обучение на ИКТ специалисти между ВУТП и НР Enterprise. Учебният план по специалността „Компютърно администриране на софтуерни приложения“ е създаден от екипи на двете институции, за да обслужва изцяло нуждите на бизнеса, както и да отговаря на изискванията за придобиване на висше образование. С цел да се осигури максимално близка до реалната работна среда, професионалисти от компанията водят практическите занимания на студентите. Като част от съвместното сътрудничество компанията е оборудвала четири лаборатории за провеждане на качествено обучение със съвременни технологии.
Анализ на резултатите от общата работа, даде основание тази връзка с бизнеса да се продължи и в следващите години да се създадат още контакти с водещи международни компании от ИТ-индустрията. Като естествено продължение е създадена нова специалност „Софтуерно проектиране“, в която участие взимат по-широк кръг представители на бизнеса. Учебното съдържание на всяка дисциплина се изготвя съвместно, което гарантира актуалност и релевантност на готовите кадри. И тук практическите занимания са покрити от представители на компаниите, като са заложени и практикуми по програмиране, които се провеждат съвместно с най-голямата ИТ академия у нас.
Екипи от ВУТП и най-големият и предпочитан партньор в сферата на след продажбеното обслужване на смартфони и мобилни устройства на българския пазар – Булграм, създадоха учебно съдържание и учебни помагала, свързани с технологиите на изпитване и експлоатацията на мобилните устройства. Специалисти от компанията провеждат практическото обучение на студенти от специалност „Телекомуникационни технологии“ и „Безжични комуникации и разпръскване“.
През 2017 г. е открита лаборатория Digital journey с инсталирана телефонна централа, поддържаща до 100 000 абоната, към нея е инсталиран софтуер и интелигентно разпределение на обажданията OpenScape Contact Center V9 + CDSS, в която ще бъдат обучавани бъдещите телекомуникационни инженери. Лабораторията е дарение от технологичния гигант Atos – един от водещите партньори на Висшето училище по телекомуникации и пощи. По същата методология се разработва учебното съдържание в специалността „Телекомуникационни технологии“, като предстои и обучение на преподаватели, които да оперират с телефонната централа.

3-Digital-journey

 

Към момента студентите, които се обучават в направление Комуникационна и компютърна техника са около 615, като 80% от практическите занимания по дисциплините са с участието на представители на бизнеса.

4-BAIT-2018
Сред номинираните в категорията „Образователна награда“ са още Министерството на образованието и науката, учебен център IT-Academy.BG, обучителната инициатива АлGOритми V1&V2, софтуерната компания BGO Software, издателска къща „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“, СофтУни, образователната платформа Daskal.eu, Фондация „Дигиталните деца“ и др.
Конкурсът ще отличи носителите на 11 награди в следните категории: Образователна награда, Младежка награда, Журналистически принос, Държавна администрация, Общинска администрация, StartUp компания, Успешен български ИКТ продукт, Значителен корпоративен ИКТ проект, Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения, Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света и Награда за специален принос.
И в това издание носителят на Наградата за специален принос ще бъде определен с решение на журито чрез вътрешни номинации.
За 7-ма поредна година кампанията и церемонията за Наградите на БАИТ за 2017 г. са под патронажа на Президента на Република България. Това издание на конкурса е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.