Проф. Димитър Радев и Пол Ристоя откриха новата Лаборатория по киберсигурност на високите технологии във ВУТП

plaket_pocheten_znak-opt

Професор Радев връчи на Пол Ристоя плакет с Паметния знак на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Това е първата специализирана лаборатория за киберсигурност, но съм сигурен, че няма да е последната в нашия университет, каза при тържествената церемония при откриването на новата Лаборатория по киберсигурност на високите технологии ректорът на ВУТП проф. дтн инж. Димитър Радев.
Киберсигурността е от основно значение за всяко правителство, заяви Пол Ристоя от финландската компания F-Secure при откриването на лабораторията. Тя е изградена за реализацията на първата в България бакалавърска програма по киберсигурност на високите технологии, която стартира от тази учебна година във ВУТП с 60 студенти. Откриването й става възможно с направеното технологично дарение от финландската компания F-Secure, посредством локалния представител Инфодизайн България – най-актуалният софтуер, необходим за обучението.
Готови сме за нови партньорства, нови програми, материална база и технологии, с които да работят нашите студенти, допълни ректорът проф. Радев и благодари на всички, допринесли за създаването на лабораторията. Този подход е част от стратегическия приоритет на ВУТП обучението да върви ръка за с ръка с практиката и пазара на труда, припомни ректорът.
Професор Радев връчи на Пол Ристоя плакет с Паметния знак на Висшето училище по телекомуникации и пощи.
Като лектори в бакалавърската програма вече са се отзовали служители и експерти от ГДБОП, комисиите за защита на класифицираната информация и на личните данни, както и от фирми, произвеждащи охранителни технологии и техника.
Заедно ще успеем да подготвим кадри, необходими на страната и нека това е само началото, заяви при откриването Надежда Еремиева, управител на Инфодизайн България, благодари за сътрудничеството и пожела на студентите успех в изучаването на киберсигурността на високите технологии.
Нашата компания е на 30 години, сътрудничим си с много университети и се радвам, че имаме възможността за толкова добра съвместна работа с ВУТП, заяви в самата зала Пол Ристоя. Радвам се, че Вашият университет се е ориентирал към този толкова актуален проблем – киберсигурността и затова сме задължени, че избрахте това сътрудничество, продължи той и благодари на Инфодизайн България за партньорството им, което датира от 15 години.
Лабораторията по киберсигурност на високите технологии е осмата поредна учебна зала във висшето училище, създадена съвместно големи транснационални компании и технологични фирми, работещи на територията на България.
Статистиката показва, че 90 на сто от завършилите Висшето училище по телекомуникации и пощи се реализират на пазара на труда по специалността още в първата година след завършването.
След откриването, Пол Ристоя изнесе публична лекция: „Киберсигурност и високи технологии“ пред студенти и преподаватели от Висшето училище по телекомуникации и пощи.