Празнуваме Деня на народните будители

Уважаеми колеги, Скъпи студенти

Днес празнуваме една от най-родолюбивите дати в българския календар и история – Деня на народните будители! Академичното ръководство на Висшето училище по телекомуникации и пощи честити празника на всички преподаватели, учени, писатели и творци от различни сфери, които са будителите на нашето време!

Отбелязването на този ден се заражда с единствената цел да сложи край на забравата на героите от миналото. В края на учебната 1908-1909 г. група учители от Пловдив обмислят въвеждането на такъв празник. Тъй като нито един от българските възрожденци не бил канонизиран за светец, учителите решили да честват Деня на будителите на 19 октомври, когато се прекланяме пред паметта на небесния закрилник на България – св. Йоан Рилски. На този ден те отдали почит на всички български възрожденци от Паисий Хилендарски до героите на Илинденско-Преображенското въстание.

Днес, ние продължаваме тази традиция като почитаме имената на първите будители, които бяха двигател за промяна, възраждане, духовно израстване и развитие на нацията ни. Техните дела и до ден днешен осмислят съществуването на празника. Те ни задължават да пазим наследените уроци.

Скъпи студенти,

Ролята на съвременния будител днес е различна от тази на личностите, за които сте чели или учили в училище. В нашето време призвани да носят будителския кръст са преподавателите, хората на науката, словото и интелигенцията. Отдаваме почит и на тях, защото обществото ни се нуждае от ново просветителско „оръжие“, с което да се „браним“ от една голяма опасност – невежеството. Уважавайте тази мисия, учете и бъдете мислещи и будни хора!Честит празник!

Written by